Fick astma av facebook

Fick astma av facebook


Vanligt att känna psykisk stress av sociala nätverk

En italiensk tonåring fick astma av att gå in på sin ex-flickväns facebooksida.

Nu varnar läkare för att det sociala nätverk kan utlösa extrema stressreaktioner.

18-åringen fick ett kraftigt astmaanfall efter att, för första gången efter uppbrottet, sett sin före detta flickväns profilbild på Facebook och hennes nya vänner.

Ex-flickvännen hade blockerat 18-åringen från sin profil, men han lyckades tack vare en falsk användare att komma in på sidan. Den psykiska påfrestningen blev för mycket för 18-åringen som redan led av depression.

Fem italienska läkare skriver nu i ett utlåtande som offentliggjorts i The Lancet medical journal att stressen som 18-åringen kände framkallade astmaanfallet. De har bland annat mätt hans luftflöde före och efter han besökt på ex-flickvännens Facebooksida.

Inte ensam

Läkarna befarar också att den unge mannen inte är ensam om att känna en psykisk stress av Facebook.

Enligt brittiska experter är det inget nytt att astma kan tryggas igång i stressade situationer. Nästan 70 procent av astmatikerna medger att stress påverkar dem, skriver Dailymail.co.uk

Att skapa kontakter på Facebook eller andra sociala nätverk kan ibland leda till stressfyllda och känslomässiga situationer som också kan utlösa astma, säger Cher Piddock vid organisationen Asthma UK till dailymail.co.uk.

– Vi ser personer som kommer in med astmaanfall som precis har närvarat vid en begravning eller vid andra stressig situationer, så det här är ingenting nytt, säger han.




http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article8151420.ab


Kommentarer
Postat av: julia

aa de e så det går, jag har känt det på mig hela tiden thank god att jag inte har fb!

2010-11-21 @ 22:32:54
URL: http://jrasmussen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback